Blog

DEPREME DAYANIKLI, SU YALITIMI TAM YAPILMIŞ BİNA NASIL ANLAŞILIR?



Tasarımından anahtar teslimine kadar yapının inşaat sürecindeki tüm faaliyetler ülkemizde geçerli ve son derece yeterli yasa ve yönetmeliklerle tanımlanmış durumdadır.

Unutmayalım ki mühendislik hesapları ile her türlü zemin durumuna, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının seviyesine göre, hesaplamalar yapılarak, yönetmelikte belirtilen şartlarda her türlü bina sağlıklı, güvenli ve uzun ömürlü yapıları oluşturmak mümkün.

Ülkemizde yakın zamanda ‘’SU YALITIM Yönetmeliği’’nin yayınlanmış olmasını çok önemsiyoruz. Binalarda Su Yalıtım Yönetmeliğin sağlıklı bir şekilde uygulanması ve denetlenmesi ile yapılarımızın sağlıklı ve güvenli olmasını sağlayabiliriz. Sağlıklı su yalıtımı uygulamaları ile donatılmış bir binanın taşıyıcı sistemi de bina ömrünce korunuyor. Zorunlu olan bu Yönetmeliğe uygun olup olmadığını o binanın yapı denetiminden sorumlu kurum denetlemek ve onaylamak zorunda. Geçmişe dönük bu projelerin onayı sorgulanabilir.

Bina satın alırken yada kiralarken ne yapılmalı?

Ayrıca bina satın alırken yada kiralarken bodrum katlarından gelen küf ve rutubet kokuları bize bu konuda ipucu verebilir. Veya duvarlardaki nem, rutubet, sıva kabarmaları su yalıtımının eksik olduğu konusunda fikir verebilir.

Bu konularda son kullanıcılarında bilinç düzeyinde bir artış bekliyoruz. Binalarda öncelik kriterimiz görsel unsurlardan daha çok statik dayanım, su ve ısı yalıtımı gibi temel konularda yeterlilik aranmalı ve sorgulanmalıdır. Elbette yapı profesyonelleri tüm bunlardan sorumlu, fakat vatandaşın da bilinçlenmesi ve ‘’Su Yalıtımı’’ gibi temel yapı unsuru sayılan konularda müteahhitti, işvereni, ve kontrol mekanizmalarını sorgulamaya başlaması bu konularda önemli bilin artışına ve pozitif gelişmelere yol açacaktır.