Blog

1999 Depreminden sonra Deprem Değil Bina Öldürür sözü akıllardan çıkmamalıdır!

1999 Depreminden sonra Deprem Değil Bina Öldürür sözü akıllardan çıkmamalıdır!

1999 Depreminden sonra Deprem Değil Bina Öldürür sözü akıllardan çıkmamalıdır!!.

Sağlam bina sağlam temellerin üstünde yükselmelidir. Sağlam temeller içinse su yalıtımı büyük önem taşımaktadır. Peki biz ne yapıyoruz? Gerekli önemi veriyor muyuz, Doğru noktaya doğru su yalıtımı yapıyor muyuz? Doğru kalitede ürünü seçiyor muyuz? En önemlisi de bunların kontrolünü doğru yapıyor muyuz?

Türkiye bir deprem ülkesi olması sebebiyle yapıların sağlıklı olması gerekiyor. Bina güvenliği, konforu ve sağlığı açısından su yalıtımın önemi nedir?

Bildiğiniz üzere deprem bölgesinde olan bir ülkeyiz. Bu nedenle su yalıtımı çok önemlidir. Yapıya giren su binaların taşıyıcı sistemlerinde korozyon yani paslanmaya neden olur. Korozyon etkisi ile binaların taşıyıcı elemanları ciddi zarar görür.
Yağmur ve kar gibi yağışlar nedeniyle toprak tarafından emilen su, kullanma suları, yer altı suları , banyo ve tuvaletlerdeki ıslak hacimlerde binaları suya maruz bırakmaktadır. Yapıya bu yollarla giren sular, korozyona uğrayan taşıyıcılarda yük taşıma kapasitesini düşürür, çatlaklara ve kırılmalara yol açar. Deprem anında gelen yükler ve gerilmeler ile istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olur. Bunun yanı sıra doğru su yalıtımı yapılmadığında binanın su alması küf, mantar, kararma ve diğer organik maddelerin oluşmasına, kısaca yapının konfor şartlarının da olumsuz etkilenmesine sebep olur.
Bu nedenlerle su yalıtımını doğru malzeme seçimi yapmalı ve su yalıtımı konusunda deneyimli firmalara güvenmek zorundayız.
UKS olarak BİTÜDER üyesi diğer firmalar gibi, STANDARTLARINA UYGUN MALZEMEYİ üretip şantiyelere kullandırma noktasında mücadele ediyoruz.

Türkiye'de bitümlü su yalıtım ürünlerinin kullanımı sizce yeterli mi?

Ülkemizde su yalıtımı uygulamalarında bitümlü malzeme kullanımı son yıllarda azalmaya başlamıştı. Bilinçli olmayan tüketiciler yanlış malzeme seçiminden kaynaklı sorunlar yaşamışlar. Yaşanan bu sorunlar tüketicileri bitümlü membrandan uzaklaştırmıştı. Üretici firmalar olarak bizler, üretim sürecinde bazı arge çalışmaları yaparak, mevcut ürünleri geliştirerek, daha önce kullanıldığı yerlerde kalitesi kabul edilen Proof ürün grubunu ürün gamımıza ekledik.

Kısaca proof nedir?

Son zamanlarda çoklukla tercih edilen proof 'u kısaca tanımlamak istersek;
Temel altında grobeton üstüne yatay doğrultuda tek kat olarak serbest serilen ve koruma betonu atılmaksızın üzerinde demir donatı imalatının yapılıp sonrasında üzerine direk olarak temel betonu dökülebilen su yalıtım malzemesidir.
Özel formüle edilmiş, modifiye edilmiş bitümlü yapısı sayesinde üzerine dökülen temel betonunun hidratasyon ısısını ve basıncını kullanarak beton ile kimyasal, monolitik , kesintisiz, homojen bir aderans yakalayabilme prensibi ile üretilmiş yeni nesil su yalıtım malzemesidir. Bu özelliği sayesinde yalıtım ve temel betonu arası su hareketi önler. İçeriğinde kendine has yüksek performanslı esnek SBS katkıları mevcuttur. Hidrostatik basınç, yırtılma ve delinmelere karşı yüksek dirençlidir.

UKS de Proof;

2022 yılı arge çalışmaları ile beraber UKS PROOF olarak ürünümüzü piyasaya sunduk. Ürünümüz ile ilgili test raporlarımızı ve onaylarımızı aldık. Şu anda aktif olarak kurum, kuruluş ve uygulamacılarımızın tercih noktası olduk. Proof 3,5Y, Proof 4,5Y , Proof 4,5Y Plus olarak yatayda kullanılan 3 çeşidin yanında, Proof 3,5 D olarak üretim ve satışını gerçekleştiriyoruz.

Ekrem ULUBAŞ tarafından 1966 yılında kurulan ve yarım asırı aşkın bir süreçte 'Sağlıklı yapılar UKS ile başlar' sloganı ile faaliyet gösteren firmamız her zaman iyi hizmet, iyi kalite, dürüstlük ve kusursuz müşteri memnuniyeti prensibi doğrultusunda inşaat sektörüne hizmet vermeye devam etmektedir.

Nevzat Goloğlu
İnşaat Mühendisi
Satış Müdürü
İZOTÜM YALITIM MADDELERİ SAN.TIC.LTD.ŞTİ