BİNALARIN KADERİ DEĞİŞİYOR
‘SU YALITIMI YÖNETMELIGI’ ÇEVRE VE ŞEHIRCILIK BAKANLIGI ILE BIRLIKTE, IZODER, BITÜDER VE SUDER’IN ORTAK BASIN TOPLANTISIYLA DUYURULDU
Binalarin kaderi degişiyor
Türkiye’de inşaat sektöründe büyük bir eksikligi gidererek, binalara dayaniklilik, kalite ve güç kazandiracak su yalitimi uygulamasi ile ilgili beklenen yönetmelik, Resmi Gazete’de yayimlandi. Yeni ‘Su Yalitimi Yönetmeligi’nin ülkeye, inşaat sektörüne ve binalara katacagi deger; Çevre ve Şehircilik Bakanligi ile birlikte, IZODER, su yalitimi dernekleri BITÜDER ve SUDER’in düzenledigi ortak basin toplantisiyla duyuruldu.
Deprem tehlikesi altinda bulunan Türkiye’de, yapi ömrü ve dayanikliligi açisindan büyük öneme sahip su yalitimi konusunda önemli bir adim atildi. ‘Binalarda Su Yalitimi Yönetmeligi’ 27 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayimladi.
Binalarin kaderini degiştirecek ‘Su Yalitimi Yönetmeligi’nin, ülkemize, sektöre ve vatandaşa neler kazandiracagi; Çevre ve Şehircilik Bakanligi, IZODER (Isi Su Ses ve Yangin Yalitimcilari Dernegi), BITÜDER (Bitümlü Su Yalitimi Üreticileri Dernegi) ve SUDER (Su Yalitimcilari Dernegi)’in katilimiyla düzenlenen basin toplantisinda paylaşildi. 7 Kasim Sali günü Ankara’da gerçekleştirilen toplantida, Çevre ve Şehircilik Bakanligi Müsteşari Prof. Dr. Mustafa Öztürk, IZODER Başkani Levent Pelesen ile birlikte BITÜDER Başkani Kemal Çolakoglu ve SUDER Başkan Vekili Semagül Köprülü, ‘Su Yalitimi Yönetmeligi’ ile ilgili tüm detaylari ele aldi.
Su yalitimi ile binanizin ömrü 80-100 yila çikar
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Vatandaşa, yalitimsiz binalarin ömrü 30 yildir ama yalitim yapilirsa binalarinizin ömrü 80-100’a çikar’ dememiz, bundan dolayi su yalitimi uygulamasinin gerekliligini anlatmamiz lazim. Dogru proje, dogru malzeme, dogru uygulama ve bunlarin dogru bir şekilde uygulanmasiyla binalarimiz, şehirlerimiz daha kaliteli hale gelir. Üç dernek ve bakanligimizla birlikte, daha saglikli, güvenli uygulamalarla daha uzun ömürlü binalarimizi el birligiyle oluşturmuş olacagiz. Son olarak, mevcut binalarla ilgili de bir yol haritasi çikarmamiz gerekiyor. Ülkemizdeki 18 milyon konutun da yikilip yeniden yapilmasi çok dogru ve anlamli degil. Su yalitimiyla binalarin yikilmasini el birligiyle önleyebiliriz. Daha güvenli, daha yaşanabilir mekanlarin oluşmasi için yönetmeligin ülkemize, milletimize hayirlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.
Depremde ayakta kalacak binalar için su yalitimina dikkat etmeliyiz
Yapilari suyun zararli etkilerinden koruyan su yalitiminin, daha proje aşamasindayken planlanmasinin önemine dikkat çeken Bitümlü Su Yalitimi Üreticileri Dernegi BITÜDER Yönetim Kurulu Başkani Kemal Çolakoglu, “Binayi suyun zararli etkilerinden, sadece standartlara uygun malzemelerle ve ‘Su Yalitimi Yönetmeligi’ne uygun su yalitimi uygulamalariyla koruyabiliriz. Binalarin temellerinde ve çatilarinda, yer alti suyu, yagmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapilara sizan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek, donatinin özelligini yitirmesine ve korozyona, yani paslanmaya neden oluyor. Oluşan korozyon ise yapilarin taşiyici sisteminin çürümesine ve zamanla zayiflamasina sebep oluyor. Yeni yapilan binalarda da, su yalitimi, dogru ve kaliteli malzemelerle yapilmazsa, ulusal ve uluslararasi standartlara uygun ürün ve uygulama kalitesine dikkat edilmezse, 10 yil sonra donati, belli koşullarda başlangiçtaki taşima kapasitesinin, yaklaşik yüzde 66’sini korozyon nedeniyle kaybediyor. Oysa su yalitimi, binalari suyun zararli etkilerinden koruyarak güçlü olmasini sagliyor” dedi.