Sıkça Sorulan Sorular

SIKÇA SORULAN SORULAR

  • 1Polimer Bitümlü su yalıtım örtüsü nedir?

    Polimer esasli plastiklerle Bitümün (asfalt) modifiye edilerek, donatisiz yada taşiyici donatilarla birlikte üretilen su yalitim örtüleridir.

  • 3Bitümlü su yalıtım örtülerinin içerisinde bulunan taşıyıcı donatının kullanım amacı nedir?

    Bitümlü su yalitim örtülerinin yapi hareketleri ve karşiladigi yükler karşisinda mekanik dirençlerini artirmak amaciyla kullanilmaktadir. Bitümlü su yalitim örtülerinde genel olarak polyester keçe yada cam tülü (fiberglass) taşicilar kullanilmaktadir.

  • 5Bitümlü su yalıtım örtülerinin ömrü ne kadardır?

    Bitümlü su yalitim örtüleri , uygun şekilde seçilir ve uygun şekilde detaylandirilirsa yapi kullanim ömrü boyunca performansini kesintisiz devam ettirebilmektedir. Ancak kalitesi düşük Bitümlü su yalitim örtülerinin ömrü daha kisa olmaktadir.

  • 7Bitümlü su yalıtım örtülerini kullanarak, su yalıtımı için kesin çözüm elde edebilir miyiz?

    Bunun için öncelikle uygulanacak detaya uygun bitümlü su yalitim örtülerini seçmek gerekir.Daha sonra da yalitimi tamamlayici dogru aksesuar ürünlerle ve kaliteli işçilikle kesin bir çözüm elde edilecektir.

  • 9Seramik uygulaması yada mozaik uygulaması yaparak su yalıtımını sağlayabilir miyim?

    Seramik ve mozaik gibi ürünler kaplama malzemeleridir. Bu malzemeler yalitim malzemesi degildir. Su yalitimini saglamak için yalitim malzemeleri kullanilmalidir.

  • 11Bitümlü su yalıtım örtüsü rulolarını yatık şekilde taşımanın malzemeye zararı olur mu?

    Bitümlü su yalitim örtülerinin rulolarini yatik şekilde taşimak dogru degildir..Zira yatik olarak taşinan rulonun şekli bozulur. Bu durumda örtülerin kullanimi mümkün olmayabilir. Bu nedenle rulolar dik şekilde taşinmali ve stok edilmelidir.

  • 13Mineral kaplı bitümlü su yalıtım örtülerinde zaman içinde renk solması olur mu?

    Çeşitli renkleri bulunan mineral taşlari uzun süre açik hava şartlarinda güneş işigi altinda renklerinde solma olmaz .Ancak çevre etkisi ile mineraller üzerine oluşacak tozlanma ve kirlenme etkisi rengin orijinalligini etkileyebilir.

  • 15Bitümlü su yalıtım örtüleri ısı yalıtımı sağlar mı?

    Bitümlü su yalitim örtüleri isi yalitimi yapmaz su yalitim malzemesidir.

  • 17Bitümlü su yalıtım örtüleri elimize veya cildimize değerse zararı olur mu?

    Bitümlü örtülerin elimize ve cildimize bulaşmasi saglik açisindan tehlike arz etmez.

  • 19Bitümlü su yalıtım örtülerini uyguladıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

    Uygulama alani üzerinde kesici ve delici işlem yapilmamalidir. Aycica, uygulamaya zarar verebilecek kesici ve delici cisimler uygulama alnindan uzak tutulmalidir.

    Bitümlü örtülerin, mekanik etkilerden, U.V işinlardan ve agir hava şartlarindan etkilenmemesi için bir koruma tabakasiyla üzerinin kaplanmasi gerekmektedir.(Şap, kaplama levhalari vb.).Alüminyum folyo kapli yada mineral kapli örtülerin üzerine koruma tabakasi ile kaplanmasina gerek yoktur.

  • 21Bitümlü su yalıtım örtülerinin rulolarının genelde 10 m olmasının sebebi nedir?

    Rulolar halinde satişa sunulan bitümlü su yalitim örtülerini 1 metre eninde, 10 yada 15 metre uzunlugundadir. Bunun sebebi ise, bu ölçülerin taşima ve uygulama sirasinda kolay­lik saglamasidir...

  • 23Mineral kaplı bitümlü su yalıtım örtülerinin üzerinde dolaşılabilir mi?

    Bakim,onarim maksatli yada buna benzer ender durumlarda mineral kapli bitümlü su yalitim örtülerinin üzerine çikip yürünebilir.Bu aşamada dikkatli olmak ve mümkün mertebe ökçesiz düzgün tabanli bir ayakkabi giyinmek gerekir.

  • 25Yapı temeli altında uygulanan bitümlü su yalıtım örtülerinin bina ağırlığı altında ezilmemesi için nasıl bir uygulama yapılmalıdır?

    Bina yükünden oluşan basinca bagli kurallara göre; Temel su yalitimlarinda, yapinin zemine yapacagi basinca göre yalitim kat adetleri tespit edilmelidir. Aşagidaki çizelgede yer alan kat adetlerinden büyük olani uygulanir. (TS 11758-2)

    Çizelgede yer alan kat adetlerinden büyük olani uygulanir.

    Örnek olarak su basinci 1.5m, zemin basinci 0.15 MPa olan bir temel yalitiminda uygulanacak olan detay 3mm + 3mm polyester keçeli iki kat örtüdür.

  • 27Bitümlü su yalıtım örtülerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

    Bitümlü Su yalitim örtüsü seçerken göz önünde bulundurulacak birçok kriter vardir. Bunlar içerisinde ilk olarak yapinin bulundugu iklimin özellikleri ve yapinin özellikleri akla gelmektedir... Bitümlü su yalitim örtüsü seçerken, TSE belgesi, Kalite belgesi bulunan kaliteli ürünler tercih etmek gerekir. Kaliteli malzemenin tercih edilmemiş olmasi, yapilan su yalitimi uygulamasinin sagliksiz olmasina sebep olurken, diger yandan ilave masraflar getirmektedir.

  • 29Binanın bulunacağı zeminde zemin suyu görünmüyor,bu durumda su yalıtımı yapmaya gerek var mı?

    Zeminde olmasa bile, toprak rutubeti ve yerüstü sulari zamanla temelde korozyona (paslanma) neden olabilir. Bu nedenle temel ve perde duvarlara su yalitimi yapilmasi gereklidir.

  • 2Su yalıtımını neden öneriyorsunuz?

    Binalarimiza nüfuz eden su, yapimizin taşiyici kisimlarinda yer alan demirlerin paslanmasina ve taşima kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasina neden olur. Su yalitimi uygulamasi, binanin güvenligini saglamasinin yani sira bakteri ve küf oluşmasini, suyun çatilarimizdan veya tavanlarimizdan damlamasini önleyerek saglikli ve konforlu ortamlar saglar.

  • 4Astar kullanılmadan bitümlü su yalıtım örtülerinin uygulaması yapılabilir mi?

    Astar yüzey üzerindeki toz veya toprak gibi maddelerin yapişmayi engelleyici etkilerini yok etmekte ve temiz bir yüzey elde etmemizi saglamaktadir. Bitümlü su yalitim örtüleri ile beton yüzey arasindaki yapişmayi (aderansi) da artirmaktadir.Bu nedenlerle beton yüzeylerde astarsiz uygulama yapilmamalidir.Beton yüzeyler dişindaki yüzeylere yapilan uygulamalarda (ahşap vb.) astara ihtiyaç duyulmamaktadir.

  • 6Bitümlü su yalıtım örtülerini nerelerde kullanabilirim?

    Yapilarimiza suyun girebilecegi neredeyse tüm alanlarda bitümlü su yalitim örtüleri kullanilmaktadir.Başta toprak ile temas eden duvarlar,temeller ve zemine oturan döşemeler, olmak üzere suyun yapi dişinda birikebilecegi veya suyun basabilecegi seviyenin altindaki diş duvarlar , balkonlar, teras ve egimli çatilar ile banyo, lavabo, wc gibi islak hacimler bitümlü su yalitim örtülerinin genel kullanim alanlaridir.

    Bununla birlikte, su deposu, suni gölet ve havuz gibi yapilarda,i stinat duvarlari, beton kanaletler, otoparklar ile yüksek gerilmelerin söz konusu oldugu, otoyollarda, rayli sistemle taşimacilik yapilan yollarda,köprü-viyadük gibi yapilarda da bitümlü su yalitim örtülerinin kullanilmaktadir.

  • 8Su yalıtımı için bitümlü su yalıtım örtüleri tek başına yeterli midir?

    Su yalitimi için bitümlü su yalitim örtüleri yeterli olmaktadir.Fakat yalitimin tamamlanmasi için ( havalandirma bacalari, süzgeç, baski çitasi v.b) ilave aksesuarlar da kullanilmaktadir...

  • 10Su yalıtımı yapmak pahalı mıdır? Maliyeti ne kadardır?

    Su yalitiminin maliyeti yapilacagi yapinin şekli, uygulamanin yöntemi ve daha bir çok etkene bagli olarak degişiklik göstermektedir.Bu nedenle maliyet ile ilgili net rakamlar belirtmek zor olacaktir.Ancak bir fikir vermek gerekirse, yeni yapilan yapilarda su yalitimi maliyeti bina maliyetinin en az %1'i en fazla % 3'ü kadar düşünülebilir. Fakat saglayacagi fayda bu maliyetin çok daha fazlasi olacaktir. Dikkat edilmesi gereken bir husus ise, inşaat sirasinda degil de sonradan yapilacak su yalitiminin ilave maliyetler nedeniyle (hafriyat, drenaj,fazla işçilik vb) daha pahaliya mal olacagidir.

  • 12Bitümlü su yalıtım örtüleri güneş ışığına dayanıklı mıdır?

    Mineral veya alüminyum folyo kapli Bitümlü su yalitim örtüleri u.v işinlarina karşi dayaniklidirlar.Diger Bitümlü su yalitim örtüleri ise bir koruma tabakasiyla (Şap,beton,kaplama levhalari,v.b ) kaplandigi durumda u.v işinlarindan etkilenmezler.

  • 14Teraslarda yapılan bitümlü su yalıtım örtüsü uygulaması ev ve daire içerisine uygulanabilir mi?

    Ev ve daire içerisinde kullanilabilir.Bunun en iyi örnegi islak hacimlerde yapilan uygulamalardir.

  • 16Sıcak havalarda bitümlü su yalıtım örtülerinin erime yapar mı?

    Isi kaynaklariyla eritilen bitümlü su yalitim örtülerinin erimesi için yüksek isi gerekir.Mevcut iklim şartlarinda hava sicakligi bitümlü su yalitim örtülerini eritebilecek dereceye ulaşmadigindan sicak havalarda bitümlü su yalitim örtüleri erimezler. Sadece sicak etkisiyle yumuşama gösterebilirler , bu durum örtünün şeklini bozmamaktadir.

  • 18Bitümlü su yalıtım örtüleri sadece beton yüzeylere mi uygulanır?

    Genel olarak beton ve ahşap yüzeylere uygulanir.Başka yüzeylere de yapişmasi mümkün olmaktadir.

  • 20Alüminyum folyo kaplı yada mineral kaplı bitümlü su yalıtım örtülerini tek kat olarak uygulayabilir miyim?

    Çati egiminin %5'e eşit veya daha az olmasi halinde, en az iki katli su yalitimi uygulanmalidir. Çati egiminin %5'den büyük ve yapinin don bölgeleri dişinda olmasi halinde, tek katli 4 mm kalinliginda polyester keçe taşiyicili su yalitimi uygulanabilir.

  • 22Uygulama yaparken Bitümlü su yalıtım örtülerinin hangi tarafı yüzeye yapıştırılır?

    Mineral kapli ve Alüminyum kapli Bitümlü su yalitim örtülerinin kaplamali yüzeyleri dişinda kalan yüzeyleri yapişma özelligine sahiptir. Ancak diger bitümlü su yalitim örtülerinin her iki yüzeyi de yapişma özelligine sahiptir.Ancak örtülerin rulo halindeyken dişta kalan yüzeyi yapiştirilacak tarafidir.

  • 24Her iklim koşulunda bitümlü su yalıtım örtülerini uygulamak mümkün müdür?

    Her iklim şartinda bu ürünlerin uygulanmasini yapmak mümkün degildir.Yagişli olmayan bir havada veya kuru bir yüzey üzerine uygulama yapilmalidir. Özellikle soguk iklim şartlarinda bitümlü örtüler +5 °C'nin üzerindeki sicaklikta 24 bekletildikten sonra +5 °C üzerindeki sicakliklarda uygulanmalidir.

  • 26Bitümlü su yalıtım örtüleri nasıl depolanmalıdır?

    - Rulolar düzgün bir zemin yada satih üzerinde dik olarak depolanmalidir.Ayrica rulolar başka bir yere sevk edilirken yine dik şekilde taşinmalidir...

    Rulolar üst üste depolanmamali ve rulolarin üzerine agir yükler konulmamalidir...

    Bitümlü su yalitim örtüleri Isi kaynaklarindan uzak tutulmalidir.

    Ani isi degişikliklerine maruz birakilmamalidir.

    Dondan ve güneş işigindan (Ultraviyole) korunmalidir.

  • 28Bitümlü su yalıtım örtülerini kendi başıma yada tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilir miyim?

    Yapilarimiz mutlaka uzmanlar tarafindan incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik su yalitimi uygulamalari, konusunda bilgi birikimi olan yalitim firmalarinca yapilmasi daha dogru olur. Bu firmalara BITÜDER araciligi ile ulaşabilirsiniz.

  • 30Çatılarda kiremit altına bitümlü su yalıtım örtüsü serilebilir mi?

    Rüzgar etkisi ile toz ve istenmeyen maddeler çati arasina girmekte veya kiremitler arasindan olasi su sizmalari söz konusu olmaktadir.Bunun önlenmesi için kiremit altina bitümlü su yalitim örtülerinin serilmesi oldukça faydali olur.Ayrica uzun ömürlü bir çözüm getirir.